Preskocit navigáciu

Taktické cvičenie s bojovou streľbou


Taktické cvičenie s bojovou streľbou

 

Samohybný delostrelecký oddiel plnil v dňoch 23. až 25. októbra 2018 v Centre  výcviku Lešť hlavnú výcvikovú úlohu v roku 2018 a to vykonanie Taktického cvičenia s bojovou streľbou 1. palebnej batérie a prieskumného družstva.

Veliteľ oddielu podplukovník Roman Bobaľ začal cvičenie 22. októbra  nástupom, na ktorom cvičiacej jednotke predstavil jednotlivé úlohy, ktoré sú pred ňu kladené a zaželal jej veľa úspechov pri ich plnení. V závere svojho vystúpenia predstavil kontrolnú skupinu, ktorá dohliadala na priebežné plnenie úloh cvičenia v jeho jednotlivých fázach. 

 1. palebná batéria a prieskumné družstvo  pod velení kapitána Jaroslava Kriša plnila  úlohy  palebnej podpory 2. mechanizovanej brigády v obrane nepriamou paľbou, rozdelenej  do troch fáz. V prvej fáze prešli delostreleckou proti-prípravou na  ničenie nepriateľa v hĺbke jeho zostavy. V druhej fáze  jednotka plnila úlohy delostreleckého ničenia nepriateľa v hlavnom priestore boja. A v poslednej tretej fáze cvičiaci plnili úlohy delostrelecké ničenie nepriateľa pri vedení protiútoku.

Pripravenosť a zladenosť jednotky sa rozhodlo preveriť aj počasie, počas troch dní  130 profesionálnych  vojakov a 32 kusov vojenskej techniky prešlo zaťažkávacou skúškou v podobe jasnej a zamračenej oblohy, prachu a blata, silného vetra, dažďa, mrazu a nakoniec aj hmly.

Výraznou zmenou, a podľa veliteľa oddielu podplukovníka Romana Bobaľa aj krokom do 21. storočia, je systém riadenia paľby oddielu DELOSYS. Počas plnenia 7 palebných úloh s ostrou muníciou prebiehala dátová komunikácia medzi prieskumným družstvom, veliteľom batérie a palebnými družstvami, vďaka systému riadenia paľby. Čas od zistenia polohy nepriateľa delostreleckým prieskumom, až po splnenie palebnej úlohy sa tak výrazne skrátil, čo napomáha pri zvyšovaní efektivity účinnej paľby. A práve o tento systém riadenia paľby  sa zaujímal Zástupca veliteľa 2. mechanizovanej brigády plukovník Ing. Norbert Hrib, ktorý michalovských delostrelcov navštívil priamo v priestore výcviku.

 V priebehu  cvičenia si delostrelecký prieskum vyskúšal pozorovanie ničenia cieľa nielen zo zeme, ale aj zo vzduchu.  Pri plnení dvoch palebných úloh  spolupracovala posádka  vrtuľníka UH-60 Black Hawk z Vrtuľníkového krídla Prešov. Priamo z jeho paluby, delostrelecký prieskum hlásil dopady delostreleckých granátov. Na podporu zabezpečenia spojenia bola od Základne nasaditeľných komunikačných a informačných systémov z  Ružomberka, pre potreby delostreleckého oddielu, vyčlenená  osádka Veliteľsko-štábneho rádiového vozidla.  V závere taktického cvičenia veliteľ oddielu poďakoval všetkým účastníkom cvičenia a vysoko zhodnotil  prínos  podporných zložiek pre splnenie samotnej  úlohy. Cvičenie zároveň preverilo jednotku pred vyslaním na medzinárodné cvičenie Dynamic Front 2019 v Poľsku.


Taktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbouTaktické cvičenie s bojovou streľbou

Autor: shdo , Foto: shdo - Dátum: 26.10.2018
Čítanosť: 3607
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share