Preskocit navigáciu

Deň raketového vojska a delostrelectva


Deň raketového vojska a delostrelectva

Profesionálni vojaci a zamestnanci Samohybného delostreleckého oddielu si 15. januára na slávnostnom nástupe uctili „Deň raketového vojska a delostrelectva“.

Na slávnostnom nástupe veliteľ oddielu podplukovník Roman Bobaľ privítal veliteľa Pozemných síl Ozbrojených síl SR generálmajora Jindřicha Jocha, bývalého náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generála Milana Maxima, podplukovníka vo výslužbe Jozefa Figuru, prvého veliteľa delostreleckého oddielu v Michalovciach a predstaviteľov Zväzu protifašistických bojovníkov a Klubu vojakov v zálohe v Michalovciach.

Slávnostný nástup začal veliteľ oddielu vyhlásením rozkazu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR ku dňu delostrelectva a raketového vojska. Náčelník generálneho štábu blahoželal príslušníkom delostreleckého oddielu k sviatku a ako pokračovateľov slávnych delostreleckých tradícií zaviazal k vynaloženiu všetkého úsilia, vedomostí a zručností pre uchovanie na ďalšie rozvíjanie odkazu delostrelcov z vojenskej operácie pri Jasle. Vyjadril presvedčenie, že i naďalej budeme hrdí na svoju príslušnosť k delostrelectvu a nezabudneme na historický kanoniersky sľub pri pasovaní do delostreleckej funkcie: „Sľubujem, že v tento deň, kedy by naše delá museli zhrmieť proti nepriateľovi ohrozujúcemu našu vlasť a slobodu, budem ich obsluhovať a riadiť statočne až do posledného dychu.“

Po vyhlásení rozkazu náčelníka generálneho štábu, ocenil veliteľ oddielu vybraných príslušníkov za ich prínos pre rozvoj Samohybného delostreleckého oddielu udelením pamätných medailí Ministra obrany SR, vojenských krížov za vernosť a odznakov náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.
Vyvrcholením slávnostného nástupu pri príležitosti sviatku raketového vojska a delostrelectva bol akt pasovania do šľachtického stavu „Rytier delostrelectva“ Českej a Slovenskej obce delostreleckej. Veliteľ oddielu podplukovník Roman Bobaľ „povýšil“ do šľachtického stavu 12 profesionálnych vojakov. Medzi ocenenými bol aj veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR generálmajor Jindřich Joch za jeho osobnú angažovanosť pri podpore delostrelectva a raketového vojska v Ozbrojených silách SR. Veliteľ pozemných síl vo svojom vystúpení poďakoval delostrelcom za ich profesionálny prístup pri plnení služobných povinností a zaželal veľa úspechov pri plnení stanovených úloh vo výcvikom roku 2019.

15. januára 1945, krátko po polnoci bol delostrelcom 1. československého armádneho zboru vydaný rozkaz na vykonanie delostreleckej prípravy so začiatkom o 08:45 hod. moskovského času. Signálom na začatie prípravy bola salva „kaťuší“. Stanovená šesťdesiatpäť minútová delostrelecká paľba bola najväčším nasadením československého delostrelectva v dejinách. V Jaselskej operácií bolo nasadených päť delostreleckých plukov 1. československého armádneho zboru s 2 500 vojakmi, vyzbrojených 90 delami. Počas delostreleckej prípravy každý z plukov vystrelil na pozície nepriateľa viac ako 1 500 striel. Najväčším prejavom ocenenia všetkých delostreleckých jednotiek, bolo v roku 1949 vyhlásenie 15. januára Dňom delostrelectva a neskôr aj raketového vojska.


Deň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectva

Autor: shdo , Foto: shdo - Dátum: 18.01.2019
Čítanosť: 3421
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share