Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Vyhlásenie o prístupnosti

Cvičenie "SILVANUS"


Cvičenie
V termíne 24.-26. apríla 2023 sa v chránenej krajinnej oblasti v biosférickej rezervácii POĽANA uskutočnilo jedinečné medzinárodné taktické cvičenie SILVANUS. Cieľom cvičenia bola demonštrácia hasenia lesných požiarov v rámci mnohonárodného projektu SILVANUS.
SILVANUS je projekt, ktorý zahŕňa 49 partnerov z Európskej únie a okrem toho spolupracuje s partnermi z Brazílie, Indonézie a Austrálie. Tento jedinečný projekt spája veľké množstvo odborníkov zo štyroch kontinentov s cieľom bojovať proti hrozbe lesných požiarov.
Priamymi účastníkmi cvičenia boli príslušníci VHJ VzS OS SR. Na likvidácii simulovaných požiarov sa podieľali profesionáli z 51. krídla Prešov s leteckou technikou Mi-17 vybavenou bambi vakom. Za účelom zvyšovania odborných znalosti sa v pozícii pozorovateľov podieľali na cvičení príslušníci                    2. brigády Vzdušných síl Zvolen. V rámci námetu cvičenia bol prezentovaný systém velenia a riadenia viacerým jednotkám súčasne. Práve 2.brigáda VzS prostredníctvom Strediska riadenia operácií VzS, je miestom velenia a riadenia silám a prostriedkom VzS OS SR nasadených počas reálnych požiarov na území SR. Riaditeľstvá HaZZ SR zasielajú požiadavky na použitie síl a prostriedkov VzS OS SR, cestou Strediska riadenia operácií VzS.
Počas cvičenia boli predstavené nové technologické riešenia na zlepšenie zdolávania ale aj predchádzania vzniku lesných požiarov. Pozorovateľom cvičenia bola predstavená technológia GINA, vďaka ktorej majú hasiči prehľad o svojom pohybe náročným terénom a využívajú aktuálnu mapu územia v reálnom čase. Organizátori predstavili aj vyvíjanú mobilnú aplikáciu, ktorá umožní obyvateľom v reálnom čase pomôcť s detekciou a ohlasovaním požiaru prostredníctvom svojho mobilu. Po prvý krát bol na území Slovenska vyskúšaný a nasadený na hasenie požiaru v lesnom prostredí aj špeciálny hasičský robot (SHARK robotics G2-1), ktorý hasil aj známy Notre Dame v Paríži.
 
Napriek veľmi nepriaznivému počasiu bolo toto cvičenie veľkým prínosom pre všetkých zúčastnených a poznatky nadobudnuté počas jednotlivých dní cvičenia môžu nájsť svoje uplatnenie pri riešení reálnych situácii v reálnom živote.

Cvičenie Cvičenie Cvičenie Cvičenie

Autor: 2.bVzS , Foto: 2.bVzS - Dátum: 25.04.2023
Čítanosť: 1720
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share