Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2023
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    


Vyhlásenie o prístupnosti

Príprava obyvateľstva na obranu štátu


Príprava obyvateľstva na obranu štátu

                43. zásobovacia základňa sa dlhodobo podieľa aktívne na Príprave obyvateľstva na obranu štátu (PONOŠ) na základných školách v regióne Hornej Nitry. Z prítomnosti našich príslušníkov sa v mesiaci máj tentoraz tešili žiaci druhého stupňa na ZŠ v Oslanoch dňa 3. mája a na ZŠ v Lehote pod Vtáčnikom dňa 17. mája. Čas vyhradený pre účelové cvičenie sme využili na predstavenie vlastností profesionálneho vojaka potrebných pre úspešnú prácu v tíme s cieľom naučiť žiakov zvládanie krízovej situácie cestou tímovej práce po vzore príslušníkov OS SR.

                Na desiatich pracoviskách triedy prostredníctvom svojich zostavených tímov plnili úlohy pod námetom príbuzným ozbrojeným zložkám. Úlohy cielili na pozornosť, reakčný čas, motoriku, logické uvažovanie, silu, vytrvalosť, schopnosť sústrediť sa, situačný prehľad a odhodlanie zvíťaziť. Súťaživosť tried podnecovali merateľné kritériá každej úlohy. Prácu v tíme preverila organizácia pracovísk:

·         oboznámenie triedy s úlohou inštruktorom,

·         určenie členov tímu na plnenie úlohy,

·         brífing triedy o spôsobe splnenia úlohy,

·         plnenie úlohy tímom,

·         hodnotenie merateľných kritérií inštruktorom,

·         hodnotenia kladov a nedostatkov v tímovej práci inštruktorom.

                Oba spomenuté termíny neprialo počasie návrhu aktivity vo vonkajšom prostredí, avšak využili sme predpripravený mokrý variant pracovísk v priestoroch telocviční, čo prinieslo menšiu fyzickú záťaž pre súťažné tímy. Avšak toto neovplyvnilo náš cieľ, vytvoriť žiakom prostredie pre pochopenie princípov práce v tíme.

                Prípravu obyvateľstva na obranu štátu (PONOŠ) upravuje zákon č. 319/2002 Z. Z. o obrane Slovenskej republiky. Podľa §3 ods. 5 obsah takejto prípravy zahŕňa aj súhrn opatrení vo výchovno-vzdelávacom procese v základných a stredných školách, ktoré sa uskutočňujú prostredníctvom štátnych vzdelávacích programov.


Príprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátuPríprava obyvateľstva na obranu štátu

Autor: nrtm. Juraj HLADKÝ , Foto: nrtm. Juraj HLADKÝ - Dátum: 23.05.2023
Čítanosť: 828
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share