Preskocit navigáciu

Súťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSR


Súťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSR
V dňoch 27.- 30. apríla sa uskutočnil 5. ročník súťaže o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OS SR v priestoroch Simulačného centra Akadémie Ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši.
Podujatie sa konalo v gescii samohybného delostreleckého oddielu 2. mechanizovanej brigády.
 
Súťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl otvoril príhovorom veliteľ shdo podplukovník Pavol Barančík. V úvode privítal čestného hosťa, príslušníka Armády Českej republiky, pána plukovníka Jiřího Kývalu- zástupcu veliteľa 13. Delostreleckého pluku v Jinciach.
 
Vyzdvihol fakt, že sa zo súťaže stáva stabilná a prestížna tradícia. Piaty ročník súťaže sa niesol v znamení 10. výročia vzniku Samohybného delostreleckého oddielu v Michalovciach a 10. výročia vzniku Raketometného oddielu v Rožňave. Pán podplukovník Barančík vyzdvihol delostrelectvo ako veľmi efektívny bojový prostriedok veľkej taktickej a strategickej hodnoty. Delostrelectvo je umením ducha a rozumu. Táto súťaž je jedinečnou možnosťou dokázať, že delostrelecké umenie nezapadlo prachom a že delostrelecká odbornosť má svoje zaslúžené postavenie medzi vojenskými odbornosťami.
Okrúhle výročia boli silným motivačným faktorom pre zúčastnených odborníkov delostrelectva k dosiahnutiu čo najlepších výsledkov. Ďakujeme príslušníkom Simulačného centra za vytvorenie dobrých podmienok na zabezpečenie súťaže.
 
Súťaže o najlepšieho delostrelca PS OS SR sa zúčastnili aj 3 delostrelci z Armády Českej republiky a 27 delostreleckých odborníkov zo Slovenska. Súťaž prebiehala v teoretickej a praktickej časti. Súťažiaci riešili v teoretickej časti 16 výpočtových úloh a praktická časť bola postavená na riešení individuálnych palebných úloh a vydaní rozhodnutia veliteľa Hodnotila sa správnosť riešení a splnenie časových noriem v zmysle predpisu Del-2-22.
 
Po komisionálnom vyhodnotení všetkých kritérií bolo stanovené poradie súťažiacich.
Prvé miesto obsadil nadporučík Richard Liška – zástupca veliteľa 1. palebnej batérie shdo.
Na druhom mieste sa umiestnil kapitán Michal Németh- veliteľ 2. palebnej batérie shdo.
Tretie miesto obsadil nadporučík Slavomír Pristaš- starší dôstojník operačného oddelenia štábu shdo.
 
Víťazom súťaže srdečne blahoželáme. Sme hrdí na to, že vo svojich radoch máme takých skvelých odborníkov, ktorí sú skutočnými majstrami delostreleckého umenia. Celá súťaž sa niesla v duchu motta Napoleona Bonaparte: „ Čím je lepšia pechota, tým viac sa musí šetriť a podporovať dobrými batériami.“

Súťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSRSúťaž o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OSSR

Autor: npor. Mgr. Martin ZAJAK - Dátum: 30.04.2015
Čítanosť: 4745
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share