Preskocit navigáciu

Armádny generál Emil Boček ocenil naše ozbrojené sily


Armádny generál Emil Boček ocenil naše ozbrojené sily

Dňa 30. novembra 2021, posledný žijúci vojnový veterán RAF armádny generál v.v. Emil Boček, odovzdal cenu „Morálna autorita“ ôsmym osobnostiam a dvom inštitúciám z Českej a Slovenskej republiky. Slávnostného večera, ktorý sa uskutočnil v sále kardinála Josefa Berana v Arcibiskupskom paláci v Prahe, sa na pozvanie zúčastnila aj slovenská delegácia Ozbrojených síl SR pod vedením zástupcu náčelníka generálneho štábu generálporučíka Ľubomíra Svobodu. S armádnym generálom Bočekom ocenenia odovzdával J. Em. Dominik Kardinál Duka OP, arcibiskup pražský a primas český.

Cenu „Morálna autorita“ získal aj Vojenský historický ústav Bratislava ako prejav úcty za podporu a starostlivosť o československých vojnových veteránov z druhej svetovej vojny.

„Ďakujem Vám, že sa o nás staráte v úcte a staráte sa o nás. Dnešný deň bude dôstojným pripomenutím života ocenených osobností, ktoré sa pre mnohých z nás stanú prirodzeným vzorom a morálnou autoritou. Prial by som si, aby náš spoločný život nám prinášal radosť, spolupatričnosť a tiež verné priateľstvo Čechov a Slovákov. Chcel by som, aby sa tieto slávnostné udalosti stali symbolom všetkého, čo je nám drahé a vzácne“, uviedol vo svojom príhovore generál Boček.

Armádny generál Boček udelil okrem hlavnej ceny aj medaile a mimoriadne ocenenia, ktoré predstavujú symboly českej štátnosti hlavným funkcionárom Generálneho štábu OS SR, veliteľstva Vzdušných síl OS SR ako aj ďalším príslušníkom slovenských vzdušných síl za prínos a podporu vojnových veteránov druhej svetovej vojny.

Cena „Morálna autorita“ sa udeľuje od roku 2019. Slávnostný večer, ktorý obohatil pestrý hudobný kultúrny program, sa uskutočnil za prísnych protiepidemiologických opatrení.


11113222

Autor: VVzS, MO ČR , Foto: MO ČR, Jana Měrková, VHÚ, OS SR - Dátum: 03.12.2021
Čítanosť: 5224
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share