Preskocit navigáciu

Cesta k Mohyle M. R. Štefánika


Cesta k Mohyle M. R. Štefánika

O tom, že spoločensko-vedný seminár sa dá robiť aj netradične a pútavou formou sa dňa 23. októbra presvedčili príslušníci topoľčianskeho veliteľstva 1.mb. V rámci spoločensko-vedného seminára sme spoločne so svojím zástupcom veliteľa plukovníkom Štefanom Lejom navštívili monumentálnu hrobku – mauzóleum Milana Rastislava Štefánika.

Symbol samostatnosti Slovenského národa a pietne miesto venované slovenskému generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi sa vypína na temene vrchu Bradlo, ktorý je súčasťou Myjavskej pahorkatiny. Národná kultúrna pamiatka - mohyla Milana Rastislava Štefánika je jedným z najznámejších architektonických diel Dušana Jurkoviča a od roku 2009 je zapísaná do zoznamu Európskeho dedičstva. 

Po príchode k majestátnej mohyle, ktorá je zložená z niekoľkých terás a je ohraničená štyrmi veľkými obeliskami symbolizujúce štyri obete leteckého nešťastia,  sme si spoločne tichou pietou a položením venca uctili generála Štefánika. Okrem majestátnej mohyly, z ktorej nás vďaka nádhernému počasiu upútali výhľady na myjavské kopanice, sme mali možnosť navštíviť aj rodný dom Štefánika v neďalekých Košariskách. Obsahovou náplňou v rodnom dome expozícia vizualizuje nielen významné životné etapy štátnika a diplomata generála Štefánika, ale predstavuje ho aj ako znalca umenia, človeka mnohopočetných záľub, ako Slováka srdcom, vždy hrdého na svoj pôvod, národ, ktorému ostal verný v diele i myšlienkach. 


Cesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. ŠtefánikaCesta k Mohyle M. R. Štefánika

Autor: Ve1.mb , Foto: Ve1.mb - Dátum: 24.10.2023
Čítanosť: 1110
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share