Preskocit navigáciu

Aj v misii UNFICYP pamätajú na zosnulých


Aj v misii UNFICYP pamätajú na zosnulých

V čase Pamiatky zosnulých nielen ľudia na Slovensku, ale aj v misii UNFICYP na Cypre, slovenskí vojaci spomínali na zosnulých v modlitbách i zapálením sviec spolu so svojim vojenským kaplánom majorom Slávkom Ganajom na všetkých pozíciách sektoru 4, ktorý zabezpečujú. Nechýbala tichá spomienka na tragicky zosnulých slovenských vojakov tejto misie z rokov 2004 (+ 8.6.2004 Miroslav Hruška) a 2008 (+ 5.10.2008 Alexander Šimkovič).
        Takto sa zapojili do pietnej spomienky vojaci na pozíciách : Kemp generála Štefánika (CGS) vo Famaguste s velením misie spolu aj s veliteľkou podplukovníčkou Katarínou Gargalíkovou; Kemp Tatry v  meste Nikózia, kde sa nachádza jednotka ženistov; Kemp Pribina v mestečku Athienou, ktoré sa nachádza v tzv. „buffer“ zóne (nárazníkovej zóne); stanovištia CP-10 ako i tzv. bikomunálne mestečko Pyla, kde možno vidieť spolužitie týchto rozdelených skupín, avšak vo veľmi krehkej rovnováhe; úplnou zvláštnosťou je pozorovacia pozícia slovenských vojakov v tzv. „meste duchov“ – Varosha a napokon najmenšia jednotka slovenských vojakov, ktorá sa nachádza na mieste patrolovacej stanice PB-91.
Výnimočnou udalosťou bolo slávenie zádušnej svätej omše v starobylom gréckom chráme svätej Maríny v „buffer“ zóne, ktorý majú na starosti slovenskí vojaci pri CP-10. Zvláštnosťou bolo to, že v chráme sa bežne neslúžia bohoslužby a aj toto slúženie slovenského vojenského kaplána spolu so slovenskými „patrolákmi“ bolo „dohodnuté“ s gréckou i tureckou stranou.


Aj v misii UNFICYP pamätajú na zosnulých Aj v misii UNFICYP pamätajú na zosnulých

Autor: mjr. ThDr. PhDr. PaedDr. Slavko GANAJ, PhD. , Foto: archív - Dátum: 08.11.2023
Čítanosť: 1490
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share