Preskocit navigáciu

V znamení dňa žien


V znamení dňa žien

Medzinárodný deň žien si každoročne pripomínajú milióny ľudí po celom svete. Je oslavou sociálnych, ekonomických, kultúrnych, ale i politických úspechov nežného pohlavia. Tento deň si pripomenuli aj funkcionári z Veliteľstva 1. mechanizovanej brigády a 14. práporu logistiky, ktorí dňa 11. marca usporiadali slávnostný obed pre príslušníčky Jaselských kasární.

V úvode zástupca veliteľa prvej brigády plukovník Štefan Leja poukázal na históriu tohto sviatku, ktorá siaha až do roku 1908. Práve 8. marca bol v New Yorku usporiadaný prvý veľký štrajk, na ktorom sa zúčastnilo až 40 000 žien, ktoré bojovali za zlepšenie svojho postavenia, najmä pracovných podmienok a za získanie volebného práva. Daný deň sa následne začal sláviť vo viacerých štátoch, až ho napokon OSN v roku 1977 vyhlásilo za oficiálny sviatok. Na slávnostnom obede zástupca veliteľa ďalej vyzdvihol dôležitosť žien, ich obetavosť, láskavosť, ohľaduplnosť a vyjadril im úctu. Ako prejav vďaky odovzdal v mene všetkých mužov symbolický kvet 62 profesionálnym vojačkám a zamestnankyniam.

Postavenie žien a ich práva, ktoré dnes majú, považujeme za samozrejmé, hoci na mnohých krajinách to tak stále nie je. Preto by sme si mali vážiť ich odhodlanie, bojovnosť, cieľavedomosť a oslavovať ich ženskosť. A nezabúdajme, vyjadriť žene, že je výnimočná a vzácna nikdy nie je zbytočné !


V znamení dňa žien V znamení dňa žien V znamení dňa žien V znamení dňa žien V znamení dňa žien V znamení dňa žien

Autor: Ve1.mb , Foto: Ve1.mb - Dátum: 11.03.2024
Čítanosť: 488
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share