Preskocit navigáciu

Intenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v Lotyšsku


Intenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v Lotyšsku      

  V dňoch 4. až 15. októbra sa u Samohybného delostreleckého oddielu Michalovce konal intenzívny výcvik a certifikácia predurčených PrV pre nasadenie do predsunutej prítomnosti enhanced Forward Presence (eFP) v Lotyšsku, rotácia december 2021, pod velením veliteľa shdo podplukovníka Mareka Uchaľa.

V prvom týždni výcviku sa okrem teoretickej prípravy sústredila pozornosť najmä na prípravu nových samohybných kanónových húfnic ZUZANA 2, ktoré v decembri vystriedajú v Lotyšsku svoje predchodkyne.

V druhom týždni intenzívneho výcviku, prebiehala certifikácia vo VVP Kamenica nad Cirochou a bola spojená s previerkou CREVAL, ktorá mala zistiť reálny stav pripravenosti decembrovej rotácie. Počas certifikácie sa vykonával prvý krát výcvik palebnej batérie spojený s ostrou  streľbou so 155 mm ShKH ZUZANA 2.

Výcvikový priestor VVP Kamenica nad Cirochou sa ukázal ako maximálne vhodný na precvičenie streľby  a riadenie paľby, pretože predstavuje reliéf totožný s podmienkami, v ktorých by delostrelecké jednotky pôsobili reálne. Streľby boli vykonávané z dvoch priestorov bojového rozmiestnenia, pričom boli použité novo zavedené muničné komponenty. Dôraz bol položený hlavne na bezpečnosť a postupy pre zvládnutie obsluhy zbraňového systému.  Je možné konštatovať, že PrV zvládli všetky úlohy, ktoré boli pred nich postavené a tým preukázali ich pripravenosť na nasadenie do eFP Lotyšsko aj s novou technikou. 

 Zároveň sa dňa 14. októbra 2021 konala návšteva príslušníkov Vojenského diplomatického zboru akreditovaných v SR vo VVP Kamenica nad Cirochou, kde bola pre nich vykonaná ukážka sústredenej paľby na cieľ nepriamou streľbou s riadením delostreleckej paľby na stupni batéria.


Intenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v LotyšskuIntenzívny výcvik pred nasadením do predsunutej prítomnosti v Lotyšsku

Autor: nrtm. Ing. Ján Antal, npor. Mgr. Zuzana Onderová , Foto: mjr. Ing. Peter Poldruhák - Dátum: 20.10.2021
Čítanosť: 3107
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share